Introductie

Met trots presenteren wij ons digitale jaarverslag van 2013. Het jaar 2013 is het jaar waarin ook ons nieuwe meerjarenbeleidsplan is verschenen en onze koers voor de komende jaren is vastgesteld. Deze koers is duidelijk en resultaatgericht met ‘de mens’ als ons kompas. Met uitgangspunten als zorg dichtbij en heel de mens, hebben we ons in 2013 weer sterk gemaakt voor mensgerichte zorg van hoge kwaliteit. In dit jaarverslag kunt u lezen dat wij hiervoor veel waardering in de vorm van keurmerken en certificaten kregen en het allerbelangrijkste: het heeft ons weer vele tevreden patiënten opgeleverd. We leggen graag verantwoording af over de gang van zaken in het ziekenhuis. Dit doen wij op basis van de volgende onderwerpen:

  • Profiel, structuur en kerngegevens van de organisatie
  • Bestuur, toezicht, bedrijfsvoering en medezeggenschap
  • Meerjarenbeleid inclusief kwaliteitsbeleid
  • Financiën

De verslagperiode betreft het kalenderjaar 2013 van de stichting Elkerliek ziekenhuis. De feiten en cijfers, evenals de eerder verschenen jaarverslagen en publieksjaarverslagen van het Elkerliek zijn digitaal beschikbaar via www.elkerliek.nl en www.jaarverslagenzorg.nl.

Het maatschappelijk verslag 2013 is goedgekeurd door de Raad van Toezicht van het Elkerliek ziekenhuis op 26 mei 2014.


01. Profielschets

 

 


1.1 Organisatie Elkerliek

Het Elkerliek ziekenhuis is een modern, algemeen ziekenhuis. Wij zorgen voor onze patiënten op drie locaties in de regio. In Helmond staat de hoofdvestiging: het centrum voor langdurige en intensieve zorg, complexe operaties en poliklinische hulp. Ook zijn hier de Spoedeisende Hulp en de Eerste Hart Hulp.

De locatie Deurne is ons dagziekenhuis. Hier kunnen patiënten onder andere terecht voor poliklinische zorg, bloedafname, dialyse en kleine operaties. Na een behandeling gaan zij gewoon naar huis. Er wordt dus niet overnacht. Sinds 2009 hebben wij ook een vestiging in Gemert. Deze polikliniek maakt deel uit van gezondheidscentrum Palissade. Mensen die in Gemert en omgeving wonen kunnen kleine ingrepen en eenvoudige onderzoeken in het gezondheidscentrum laten uitvoeren. Door onze drie locaties kunnen we onze zorg nog beter op de patiënt afstemmen. Het Elkerliek ziekenhuis brengt zorg dichterbij. Wel zo makkelijk!

Het Elkerliek ziekenhuis wil voor de bewoners in het verzorgingsgebied een regionaal ziekenhuis zijn, dat garant staat voor een nagenoeg compleet pakket aan tweedelijns zorg van een uitstekende kwaliteit. Het moet voor de patiënt vanzelfsprekend zijn om voor het Elkerliek ziekenhuis te kiezen, omdat wij:

  • de gevraagde zorg leveren;
  • die zorg van uitstekende kwaliteit is;
  • de patiënt kan rekenen op een persoonlijke benadering;
  • van mens tot mens werken.


1.2 Structuur van de organisatie

Het Elkerliek ziekenhuis is een stichting met een Raad van Bestuur en een Raad van Toezicht. De Raad van Bestuur draagt de verantwoordelijkheid voor de algemene gang van zaken binnen het ziekenhuis; de realisatie van de doelstellingen, de strategie en de daaruit voortvloeiende resultaten. De Raad van Toezicht houdt toezicht op het functioneren van de stichting. Specifieke taken van de Raad van Toezicht zijn:

  • goedkeuren meerjarenbeleid;
  • goedkeuren van de begroting en de jaarrekening;
  • benoeming en bezoldiging Raad van Bestuur;
  • toezicht houden op het functioneren van de Raad van Bestuur;
  • naleving van de uitgangspunten van corporate governance.

 



1.3 Besturingsmodel

Het Elkerliek ziekenhuis heeft een decentraal besturingsmodel met een verdeling in sectoren. Binnen deze sectoren zijn meerdere disciplines ondergebracht en staan het primaire proces en de medische dienstverlening aan patiënten centraal.

Sectormanagers zijn verantwoordelijk voor het functioneren van de sectoren. In de zorgsectoren is sprake van duaal management. De sectormanager werkt hierbij nauw samen met de medisch manager van de maatschap of vakgroep van de verschillende specialismen. Onder de sectormanagers zijn diverse afdelingsmanagers aangesteld. De structuur is in 2013 aangepast door onder meer het aantal sectormanagers en afdelingsmanagers te verminderen.



1.3.1 Managementteam

Samenstelling managementteam op 31 december 2013:

  • mevrouw mr. W.H. van de Walle-van Veen, voorzitter Raad van Bestuur
  • drs. C.A. Wolse, lid Raad van Bestuur
  • R.G.M.H. Bonnier, sectormanager Zorg
  • ing. M. Coenen RE CISA, manager Medische & Informatietechnologie (MIT)
  • ing. F.C.P. van Dijk MFM, manager Facilitair Bedrijf
  • mr. B.J. Groenink MA, secretaris Raad van Bestuur, manager stafbureau RvB
  • J.A.M. op ’t Hoog, sectormanager Zorg
  • mevrouw drs. M.E.L.M. van den Hurk, manager Personeel & Organisatie
  • J.H.J.M. Jeurissen, manager Financiën
  • drs. O.C.M.J. Kee, sectormanager Zorg
  • drs. M. Varekamp, sectormanager Zorg
  • drs. C.A. de Groot, voorzitter Medische Staf

 



1.3.2 Duaal management

Medisch specialisten hebben een belangrijke rol bij de inrichting en sturing van zorgprocessen. Wil het Elkerliek slagvaardig en wendbaar zijn, dan moeten medisch specialisten actief participeren bij het inrichten van de zorgprocessen en daarmee de verantwoordelijkheid dragen.

Door de integrale verantwoordelijkheid voor de organisatie en het beheer van het zorgproces neer te leggen bij een sectormanager én een medisch manager, willen we bereiken dat de zorgprocessen doelmatig en doeltreffend worden ingericht binnen de gestelde kwaliteitseisen. In de staf bestaat een groot draagvlak voor het duaal management. De sectoren zijn zo ingedeeld dat de poliklinieken en verpleegafdelingen van eenzelfde specialisme in één sector zijn ondergebracht. Hierdoor zijn de sectormanager en de medisch manager een duidelijk aanspreekpunt voor vakgroepen en maatschappen. Dit komt de afstemming tussen medisch specialisten en ziekenhuisorganisatie wat betreft de zorginhoud, productie, samenwerking, medische investeringen en het beheer van personele en materiële middelen ten goede.

 



1.3.3 Medezeggenschap

Het Elkerliek ziekenhuis kent als adviesorganen een Ondernemingsraad, een Vereniging Medische Staf, een Cliëntenraad en een Verpleegkundige Adviesraad. Deze maken allen een eigen jaarverslag dat digitaal beschikbaar is.

 



1.4 Kerngegevens

Het Elkerliek ziekenhuis is een algemeen ziekenhuis dat medisch specialistische zorg verleent. De diverse specialismen hebben een aanbod van diagnostiek, behandeling en nazorg, met daaraan gerelateerd verpleging en verzorging.



1.4.1 Werkgebied en locaties

Het Elkerliek ziekenhuis is gevestigd in Helmond met locaties in Deurne en Gemert. Bloedafnameposten van het Elkerliek zijn te vinden op een dertigtal locaties. De regio Helmond, Deurne, Laarbeek en Gemert-Bakel wordt gezien als de ‘thuismarkt’ ofwel het verzorgingsgebied voor de basiszorg. Dit betreft een inwonertal van ruim 170.000 inwoners. Het buitengebied bestaat uit Asten, Boekel, Geldrop-Mierlo, Helden, Meijel en Someren. Dit betreft zo’n 108.000 inwoners.

 



1.4.2 Kerngegevens capaciteit,
personeel en productiegegevens

Kerngegevens Aantal / bedrag
Capaciteit  
Aantal erkende bedden 494
Gemiddeld aantal bedden beschikbaar 394
Personeel  
Aantal personeelsleden in loondienst op 31 december
exclusief medisch specialisten
2099
Aantal fte in loondienst op 31 december
exclusief medisch specialisten
1260
Aantal medisch specialisten op 31 december 146
Aantal fte medisch specialisten op 31 december 129
Productiegegevens  
Totaal aantal geopende DOT-producten 174.647
- waarvan B-segment 162.289
Gemiddeld percentage verkeerd-bed-patiënten 0,4%
Aantal opnamen excl. overnamen en dagverpleging 18.074
Aantal eerste polikliniekbezoeken 121.379
Aantal overige polikliniekbezoeken 191.869
Aantal dagverpleegdagen 19.236
Aantal klinische verpleegdagen 86.982
 

Deel dit hoofdstuk